Kesset ry

Etusivu

Kesset ry

Koulutus

Erotuomarit

Raportit

Linkit

Tuomaritilaus

Kalenteri


Mestarien liigan mies vieraili

KeSSetin koulutusvuosi 2008 alkoi hieman uusin kuvioin ja lajirajoja rikkoen. Vieraaksemme Jyväskylän salibandyn kaikkeen pyhimpään eli Monitoimitalolle ja tarkemmin KeSSetin "luokkahuoneeseen" Kihun koulutustilaan saapui jalkapallon puolella erotuomarimeriittinsä hankkinut Lasse Koistinen. Kuuntelemassa oli KeSSetin jäseniä noin tusinan verran.


Kaukaa Lasse ei saapunut, on ihan jyväskyläläisiä, mutta kokemusta kaverilla oli tuoda mukanaan roppakaupalla. Herran tuomariuran vihellystehtävät eivät ole nimittäin rajoittuneet ihan Keski-Suomeen: hän ehti nimittäin ollut FIFA-listalla kansainvälisenä avustavana erotuomarina noin kymmenen vuotta. Uran kirkkaimpana kruununa Lasselle osui myös yksi UEFA:n Mestareiden liigan ottelu. Niinpä ei ole yllättävää, että Lasse kertoili KeSSetin pojille kansainvälisen erotuomariuran asettamista vaatimuksista.


Mestareiden liigasta kolmosdivariin

Mutta kerrataanpa ensin lyhyesti hänen uraansa. Lasse kävi erotuomarin peruskurssin 15-vuotiaana vuonna 1979 ja nousi Suomessa valioerotuomariksi 1991. Samaan aikaan Italian MM-kisojen virheiden opettamina kansainvälisessä jalkapallossa alettiin käyttää erikoistuneita avustavia erotuomareita (silloin rajamiehiä), joten Lassea ehdotettiin Suomesta FIFA-listalle samantien.


Vaikka kansainvälisillä kentillä Koistinen viiletti rajalla lipun kanssa, kotimaan kentillä hän mös puhalsi pilliin Ykkösessä vuoteen ’95 asti. Hän oli viimeinen FIFA-avustava Suomessa, joka myös vihelsi. Tuo paljon puhuttu Mestareiden liigan ottelu sattui Lassen kohdalle vuonna 1994. Kansainvälisen erotuomariuransa hän lopetti vuonna 2002, mutta viheltää vieläkin kolmosdivisioonassa. Homma maistuu, vaikka pelien yleisömäärät ovatkin vähentyneet sadas-, ellei tuhannesosiin uran huippuhetkistä. "Alaspäin tuleminen ei ole minua haitannut", Lasse vakuutti. Alkamassa onkin 30:s juhlavuosi virallisena tuomarina, onnittelut!

Perhe ja työ voivat kärsiä

Pitkäksi venähtäneen alustuksen jälkeen itse asiaan. Kansainvälinen erotuomarius, jonka ainakin yksi paikalla ollut KeSSetin mieskin ilmoitti yksiselitteisesti tavoitteekseen, vaatii uhrauksia. Tämä kävi Koistisen kertomuksista selväksi. Kun matkat ulkomaille vievät aikaa – yksi kansainvälinen ottelu kolme päivää ja pidemmät turnaukset jopa 1,5 kuukautta – perhe ja työ joutuvat venymään. "Moni huipputuomari on eronnut. Minullakin vasta toinen vaimo ymmärsi tämän päälle", Lasse kertoi osin mustan huumorin sävyttämänä.


Myös työpaikka on joutunut joustamaan, aluksi ulkomaankomennusten ajalta maksettiin palkka mutta sitten enää ei. Onneksi erotuomaripalkkiot kohosivat sen verran, että vakava harrastus ei aiheuttanut Koistiselle ansionmenetyksiä. Suurissa jalkapallomaissa on nykyään jopa ammattituomareita, mutta salibandyn puolella tähän on varmasti vielä kovin pitkä matka – jos toteutuu koskaan. Siksi kansainvälinen erotuomarius saattaa vaatia kovien henkisten ja fyysisten panostusten lisäksi myös taloudellisia uhrauksia. Varsinkin, jos työnantajalta ei riitä ymmärrystä pitkille vihellysmatkoille ulkomaille.


Sitoutuminen on avainsana

Avainsanana Koistinen korosti sitoutuneisuutta ja sitoutumista. Tätä kansainvälisiltä erotuomareilta vaaditaan. Yhtenä vuonna Lasse oli laskenut olleensa pelkissä koulutuksissa yli kuukauden. Kansainväliseksi erotuomariksi nostettavalta odotetaan noin kymmenen vuoden uraa huipulla – sama juttu myös salibandyn puolella, tiesi ainoa paikalla ollut liigaerotuomarimme A. Lewis.

Vaatimukset kansainvälisillä kentillä ovat huippuluokkaa. "Siellä ei riitä, että tekee parhaansa", kertoi Lasse. Paineet ovat valtavat, kun kymmenien tuhansien ihmisten hornankattilat kuhisevat. "Suurin osa ihmisistä ei edes uskaltaisi mennä täydelle stadionille keskelle kenttää", Lasse uskoi. Vastaavaa voi salibandyssa kokea jotakuinkin vain MM-loppuotteluissa. Esimerkiksi Tukholman finaalit 1996 ja 2006 sekä Helsingin finaali 2002 kaupunkien superareenoilla lienevät huutomyrskyltään edes lähellä jalkapallon esimerkkejä.


Sitoutumisen lisäksi Koistinen, ammatiltaan opettaja, korosti käytöstapoja sekä kieli- ja esiintymistaitoa. Kun vierailee eri maissa – Lasse kertoi käyneensä tuomaritehtävissä 28 valtiossa – on tärkeää tuntea eri uskonnot, kulttuurit ja poliittiset tilanteet. Esiintymistaito on ehdottoman tärkeää. Harjoittelutantereeksi Lasse ehdotti lievänä kevennyksenä esimerkiksi karaoken laulamista selvinpäin, tosin ei ole kuulemma itse kokeillut. Yhteenvetona voi sanoa, että kansainvälinen erotuomarius vaatii mutta myös antaa paljon. Kiitos Lasselle kertomuksista ja paljon onnea taipaleelle kaikille suuren maailman peleihin tähtääville tuomareille KeSSetissä ja muualla!Jyväskylässä 9.1.2008
Iiro-Pekka Airola


Jäsenet


Tunnus:

Salasana:Raportit


H„nniskyl„ntie 724 - tiukka vasen - EIKUN. p„„tt„j„iset-09

U19 TURNAUS TURUSSA – Vappunenästä matkalle finaaliin

KeSSet kultakoneen kyydissä

Pikkujoulut 2008

Maailman matkaaja

A4 Sisä-Suomi 2008

Pohjola CUP 2008

Diamonds Are Forever

Soudettu ja huovattu kesäkisastudio

Sakset katkoi mitaliputken

Sähköä Sydneyssa

Valmentaja Välimaa kiitti kutsusta

Mestarien liigan mies vieraili

Joukkueellinen tuomareita pikkujoulutunnelmissa

Tarkkailusta valmennuksen kautta kehittämiseen

SPT-Salibandyn SM-sarjan kauden ensimmäinen turnaus Turussa

MINÄ TIEDÄN eli tarina Prahan eskaloituimisesta

Päättäjäiset 2007

Mustatmakkarat väärään kurkkuun

Kesset Kosovossa

2+2+10+5+20 = ?

Lehtinen valiokuntaan

Pikkujouluissa Pasit suossa, tuomarit ei

Superlauantai 30.9

A4-koulutus kouli yksittäisiin otteluihin

Päättäjäiset 2006

Tukistusta tylympi keikka

Miehet mustissa

Rutarannan valloitus osa 2

Pelimiehet kullanhuuhdonnassa susirajalla

Salibandyn MM-kisamatka

Maalaistuomaripojan mietteitä pääkaupunkiseudun hulinasta

Päättäjäiset Petäjävedellä

Pikkujoulut 2003

Kisailumielellä kesäkelissä

Liplattava Aurajoki

Osaamista maapallon toiselle puolelle

Kaksi lajia, sama pilli vai onko?

Verta, hikeä ja kyyneleitä

Hartwallin huumaa

Sateen ja Savolaisten armoilla

Tarkkailua lisättävä

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa...

Salibandyturnaus ilman suunsoittoa