Läskin ja Luikun Blogi


Punainen kortti
( 04.12.2009 )

Salibandyliigan ensimmäinen punainen kortti tällä kaudella on nähty. Tähän Erän Jani Kukkolan saamaan lappuun päättynyt kortiton kausi kesti 12 kierrosta. Kymmenittäin pelejä ilman ulosajoja kertoo joko pelin siistiytymisestä tai tuomareiden linjan muuttumisesta sallivampaan suuntaan.

Läski ja Luikku eivät tietenkään ole nähneet kaikkia liigamatseja eivätkä luonnollisesti voi antaa kokonaisvaltaista analyysiä asiasta, mutta muutaman nähdyn ottelun perusteella linjan muuttumisesta ei ole näyttöä. Tästä tosin jokainen voi muodostaa oman näkemyksensä käymällä katsomassa liigamatseja ja seuraamalla tuomareiden toimintaa.

Mutta mietitäänpäs hetki tuota raskaan tuomion konkretisoivaa muovin kappaletta. Miksi juuri punainen väri? Joissain kulttuureissa punainen on rakkauden väri eikä punaisen kortin vilauttaminen kentällä ole lupaus kuumasta rakkaudesta pukusuojassa. Punaisen on myös todettu olevan voimakas raivoa aiheuttava ärsyke joillekin nisäkkäille kuten härälle. Matadoreilla on hieman suuremmat lakanat mitä heilutellaan ja härkä näkee kirjaimellisesti punaista. Mutta eihän säbässä ole tarkoitus ärsyttää pelaajaa kortilla vaan viestiä pelaajalle pelin olevan ohi sillä kertaa. Tosin kortti voi välillisesti aiheuttaa raivoa pelaajassa, mutta todellinen aiheuttaja on joku muu.

Tulisiko kortin olla siis vaikka musta? Musta olisi sopivan synkkä väri ilmaisemaan, että nyt tuli tehtyä typeryyksiä ja lähden lusimaan. Tai riemukkaan vihreä…

Palataanpas taas kuitenkin pääasiaan eli tuomareiden linjauksiin. Vuosien varrella Läski ja Luikku ovat huomanneet suuria eroja tuomareiden välillä kortin antamisen herkkyydessä. Jotkut piippaajat pitävät korttitilaston kärkipaikkaa vuodesta toiseen ja toisilla tuomareilla saattaa mennä useampi kausi putkeen ilman laputtamista. Tästä tilastosta on hyvin vaikea vetää muita johtopäätöksiä kuin sen, että jotkut pistävät pelaajia enemmän pihalle peleistä kuin toiset. Pitäisi tutkia tarkemmin syykoodeja, otteluita ja otteluihin osallistuneita joukkueita ja pelaajia ennen kuin saataisiin kunnolliset tilastot ristiintaulukoitavaksi. Ja vasta kun syyt korttipakan jakamiseen ovat selvillä voitaisiin vertailla kunnolla tuomarikohtaisia tilastoja.

Ollaanpa hetki epätieteellisiä ja spekuloidaan ilman tarkempaa tutkintaa. Läskin ja Luikun näppituntuma asiaan on se, että suurin osa annetuista korteista tulee epäurheilijamaisesta käytöksestä. Ja näistä suuri osa johtuu tuomareihin suuntautuvasta verbaalisesta kritiikistä. Eli tilanteet ovat eskaloituneet siihen pisteeseen, että tuomari saa pahimman turhautumisen niskaansa pelaajalta ja raitapaita hoitaa tilanteen taskusta löytyvällä lääkkeellä. Pureudutaanpa hetkiseksi siihen.

Mutta mitä on tapahtunut ennen sitä? Mikä tilanne tai tilanteet ovat ajaneet pelin siihen pisteeseen, että turhautunut pelaaja kuumentuu tuomareiden toimintaan ja saa lopulta punaisen kortin?

Harvemmin näissä tilanteissa vastustajan pelaaja aiheuttaa sen lopullisen sysäyksen, joka johtaa naisen ulkoisen synnytinelimen haistattamista tuomarille. Läski ja Luikku rohkenevat väittää, että itseasiassa tuomareilla on tässä asiassa itsellään suuri rooli. Ja että tuomarit omalla toiminnallaan voisivat vähentää tämän kaltaisten korttien jakamista huomattavasti.

Kaikki lähtee ulkoasusta, ilmaisutaidosta ja ihmissuhdetaidoista. Tuomarit eivät voi muuttaa omaa ulkoista olemustaan tai persoonaansa suuressa mittakaavassa, mutta ihmissuhdetaitoja ja ennen kaikkea ihmisten – tässä tapauksessa pelaajien – tunnejohtamista voidaan opetella. Ja juuri tunnejohtamista pitäisi lisätä tuomareiden koulutuksessa. Lisäksi koulutusohjelmaan voitaisiin lisätä oppitunnit valikoivasta kuuntelemisesta, herkkänahkaisuuden vähentämisestä sekä näyttelijän perustaitojen lyhyt oppimäärä. Juuri noita taitoja kaikki tuomarit tarvitsevat ja jos tuomarikunta pystyy parantamaan edellä mainittuja taitoja ”turhat” laputtamiset vähenevät.

Vaikka tässä hieman kärjistämmekin olemme sitä mieltä, että tuomaristolla on yllämainituissa seikoissa parantamisen varaa. Mitä mieltä olette?


Kommentoi (7)


 
Kirjaudu

 
 

Arkisto
2010 / 10
2010 / 4
2010 / 2
2009 / 12
2009 / 11
Copyright:   Kesset ry   |   Paavo Kantola